Slide 2
Image is not available
Eurojuris Belgium / Eurojuris Nederland
Joint Meeting 05/03/2020

FRNL

Op 5 maart 2020 vindt de jaarlijkse ontmoeting tussen Eurojuris België en Eurojuris Nederland plaats in Antwerpen. Wij hebben een unieke locatie gevonden, hetzij het Havenhuis, een nieuw maar nu al iconisch gebouw van de hand van sterarchitecte Zaha Hadid.

De nieuwbouw oogt als de romp van een zeilschip met een vooruitgestoken boegspriet met het oppervlak van de facetten van een diamant gericht naar het Kattendijkdok. Het verenigt hiermee Antwerpen als wereldhaven en haar diamantnijverheid.

Het programma is gevarieerd en er is voor elk wat wils. Mr. Eric Van Hooydonk neemt ons mee langs de geschiedkundige en juridische oevers van de Schelde, ons lid Mr. Lotte Vanfraechem zal ons inwijden in de geheimen van het Weens Koopverdrag en tenslotte zal de heer Carl Crevits, gewezen bestuurslid van Eurojuris België, ons onderhouden over het verschil tussen de advocatuur en de magistratuur. Als voormalig advocaat is hij daarvoor bijzonder goed geplaatst.  Tussendoor bezoeken we ook nog het Havenhuis onder leiding van een gids.

Na het academische gedeelte is er een bourgondisch diner voorzien in het Pomphuis, gelegen tegenover het Havenhuis. Opgelet er zijn slechts 35 plaatsen. Deze zijn voorbehouden voor de eerste inschrijvers ! 

Agenda

14.30 – 15.00 : Onthaal met koffie

15.00 – 16.00 : Geschiedenis van de Scheldeverdragen (Eric Van Hooydonk (Advocaat te Antwerpen en Professor UGent)

16.00 – 16.45 : Weens Koopverdrag (Lotte Vanfraechem, advocaat en medewerker van het Instituut IPR bij de UGent)

16.45 – 17.00 : Koffie

17.00 – 18.00 : Geleid bezoek havenhuis

18.00 – 18.30 : Advocaat en magistraat: twee kanten van de balie (Carl Crevits, rechter in de rechtbank van eerste aanleg Dendermonde, gewezen bestuurslid Eurojuris België)

18.45 – 22.00 : Diner te Pomphuis (max capaciteit 30 à 35 personen !)

Diner

De bouwwerken van Het Pomphuis zijn gestart in 1918 en zijn volbracht in 1920. De 3 reusachtige gietijzeren installaties van Het Pomphuis, in zijn tijd een van de grootste van Europa, pompten het naast gelegen droogdok n°7 leeg zodat een schip onderhouden, geladen en gelost kon worden. De rederij « Red Star Line » maakte er regelmatig gebruik van.

Om dit monument niet over te laten aan de tand des tijds werd door het Havenbedrijf toelating gegeven om er een nieuwe bestemming voor te zoeken.
Na meerdere voorstellen is er uiteindelijk gekozen om te verbouwen tot een indrukwekkend restaurant & bar, waarvan de werkzaamheden voltooid waren op 25 mei 2002. Na een spectaculaire opening werd het vrij snel duidelijk dat Antwerpen er een nieuwe parel bij gekregen heeft.

Inschrijving

 

Jurismus / – 40 jaar

lid

Academisch gedeelte

30€

50€

Diner

50€

60€

Beiden

75€

100€

Gelieve het inschrijvingsformulier in te vullen en de deelnamekosten te betalen.

Adressen

Havenhuis: Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen

Het Pomphuis:  Siberiastraat, 2030 Antwerpen